Benchmarking
Oppdatert 06. januar 2016

Avfall Norge gjennomfører annethvert år en renovasjonsbenchmarking (RBM) for renovasjonsvirksomheter, neste gang i 2016. Metoden sammenlikner blant annet systemer for oppsamling, innsamling og behandling av avfall hos ulike renovasjonsselskaper og har for mange virksomheter blitt et viktig styringsverktøy.
Renovasjonsbenchmarking: Måling av beste praksis
God renovasjon blir stadig viktigere. For å støtte målrettet og profesjonell ledelse av regionale renovasjonsvirksomheter har Avfall Norge i samarbeid med ledende norske aktører etablert et opplegg for systematisk sammenlikning av renovasjonsvirksomheter som vi kaller renovasjonsbenchmarking, forkortet RBM.
RBM sammenlikner tjenestestandard, miljøstandard, gebyrnivå, kundetilfredshet, driftseffektivitet, systemeffektivitet og arbeidsmiljø. Aktiviteter som analyseres er oppsamlingssystem, innsamling, gjenvinningsstasjoner, sentralsortering, (slutt)behandling, kundebetjening og støttefunksjonene. RBM viser nåstatus, utviklingstrender, forskjeller og muligheter.
Hva krever det å delta?
Hvorfor delta i renovasjonsbenchmarking?
28 renovasjonsselskaper deltok i renovasjonsbenchmarking 2014 (RBM14), som er en økning fra 23 i 2012. Flere renovasjonsselskaper gir bedre data, sikrere grunnlag for sammenligning og mer nøyaktige nasjonale tall. Deltakerne dekker over 150 kommuner med totalt 2,6 millioner innbyggere.
Renovasjonsbenchmarkingen skiller mellom driftseffektivitet og systemeffektivitet. Dette er nødvendig for å få et mer realistisk bilde av virksomhetens mulighet for kostnadseffektivisering.
Måling av systemeffektivitet gir informasjon om hvor godt renovasjonssystemet er egnet til å løse renovasjonsoppgaven.
Benchmarkingsanalysen viser virksomhetens samlede posisjon og konkurransekraft. I tillegg viser målingen hvilke renovasjonsaktiviteter som er sterke, hvilke som er svakere og gir begrunnelse på hvorfor. Virksomheten måles på seks hovedaktiviteter; oppsamlingssystem, innsamling, gjenvinningsstasjon, sentralsortering, behandling, kunder og service.
Tilfredshet med de kommunale tjenestene for husholdningsavfall?
Benchmarking gir også svar på kundetilfredshet ved de kommunale avfallstjenestene. Ved å gjennomføre identiske kundemålinger på samme tidspunkt hos alle deltakerne blir det mulig å fastslå forskjeller i tilfredsheten med tjenestekvalitet, service, pris og hva forskjellene kan skyldes.
Utsortering av avfallstyper for å oppnå høyere gjenvinningsgrad og reduserte CO2-utslipp har sin kostnad. Ved hjelp av benchmarkingsmodellen er det mulig å sette tallfeste denne kostnaden og etablere et objektivt grunnlag for å fastsette prisen på den enkelte avfallstypen.
• Enkel konsekvensvurdering av alternative driftsformer og systemløsninger
• Kontroll av anbud
• Motivere endringer
• Samarbeid med andre renovasjonsvirksomheter
• Informasjon om effektiviteten av virksomhetens håndtering av det kommunale ansvaret – viktig informasjon til styret, eiere og lokalpolitikere
• Avfall Norges posisjon overfor myndighetene styrkes – bedre målbar data om bransjen
• Fullstendig CO2-regnskap
• Effektiv kontroll av rapporteringen til myndighetene

Hvis du vil ha mer informasjon om metoden eller deltakelse, ta kontakt med Avfall Norge v/ roy.ulvang@avfallnorge.no, eller les mer på www.renovasjonsbenchmarking.no
